Be / KijelentkezésÚj, HDR képek! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 5
ElégtelenKitűnő 
2009. március 18. szerda, 20:17

Hello Mindenkinek, itt vagyok, nem tűntem el! :)

Bár egy kicsit rég volt már, mikor legutoljára frissítettem a weboldalt, de most bepótolom. Bár csak 3 fotót tettem fel, de hamarosan jönni fognak még képek. Szóval ez a három kép, amit feltettem, kissé különlegesnek számít, mert ezúttal HDR képek készítését próbáltam ki, és ennek az eredményeként születtek meg a képek. Na de mi is az a HDR?

Először is, belinkelek néhány oldalt, amin található anyag a HDR fotózásról bővebben:
Fotózz! Cikk HDR témában
Google Képtalálatok
35 Fantasztikus HDR kép (A lap alján még több, hasznos link található!)

Na de mi is ez a HDR? A HDR nagy dinamikatartományú képeket jelenti. Ezt úgy tudnám megfogalmazni mégmagyarabbul, hogy a képen minden részlet tökéletesen ki van exponálva. Sok fotós találkozott már azzal a problémával, hogy vannak a képein olyan részletek, amelyek teljesen fehérek, vagy olyanok, amelyek teljesen feketék. Nézzünk rögtön egy példát. Egy egyszerűt. Szóval egy mezőt szeretnél lefényképezni, de valahogy nem sikerül azt elérni, hogy az ég kékje látszódjon, de a kép alsó felén a mező ne egy nagy fekete valami legyen, hanem látszódjanak rajta a részletek. Ilyenkor két fajta képet tudunk készíteni. az egyik az, amiről az előbb írtam, hogy látunk egy kék eget és alatta egy fekete foltot, ami lényegében a mező. A másik verzió pedig az, hogy a kép alsó felén lévő mező ki van exponálva (nem egy fekete folt a képen, hanem tökéletesen látszik) a kép felső fele, ahol a kék égnek kellene lennie, egy nagy fehér folt. Hát ilyenek a digitális gépek. Nem úgy működnek, mint a szemünk. A HDR fotózás segít abban, hogy közelítsük a fényképezőgépünk által készített képet a szemünk által látotthoz.
A készítése úgy működik, hogy kell csinálnunk több expozíciót. Általában 2-t vagy 3-at elég. A lényege az, hogy úgy készítünk képeket egy adott témáról, hogy a kép különböző területei vannak jól kiexponálva. Az előző példára visszatérve elég kettő kép, az egyiken az ég látszik, a másik képen pedig a mező zöldje. Ebből a két képből kell egy HDR készítő programmal készíteni egyet. Ezt követi a "Tone Mapping" mikor is ezen az egy képünkön a világos és sötét részeket úgy módosítjuk, hogy azok tökéletesen megvilágítottnak látszódjanak. Ami fontos, hogy a két kép elkészítésekor ne mozgassuk a gépünket, lehetőleg állványról fotózzunk, különben furcsa részletek, szellemképek jelennek meg a képünkön, mint pl. a galériámban a 2. HDR kép esetében. A mésik dolog, ami néha zavaró lehet, hogy szürreális színekben fog pompázni a képünk, ami olyan hatást külcsönöz, mintha egy festmény lenne.

 

A HDR fotózásról majd még bővebben is írok (majd egy új menüben), bár szerintem ez is elég sok szöveg lett, legalábbis a többi bejegyzésemhez képest. :)

Jó fotózást, jó fényeket!

Regisztrálj vagy jelentkezz be, hogy hozzászólhass a cikkhez
 
Hirdetés