Be / KijelentkezésHorvátországban, Omis-ban voltam! (Beszámoló és Tippek) PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 42
ElégtelenKitűnő 
2010. szeptember 25. szombat, 15:50

Horvátországi nyaralásunk során Omis festői szépségű városát és környékét látogattuk meg. A cikksorozatomban hasznos információkat, utazási tippeket és programjavaslatokat kaphat az Omisba és Horvátországba látogató olvasó. A cikkben említett árak és árfolyamok a 2010-es évre vonatkoznak! A nyaraláson készült képekért IDE kattintsatok!
Íme az első rész, melyben az odaútról, Omisról- és környékéről és a strandról írok:

Odaút:

Odautunk kora hajnalban kezdődött. 6 órakor indultunk Somogyjádról autóval, és Fonyód felé mentünk ahol az M7-es autópályára tértünk rá. Horvátországnak kiválóan kiépített autópályája van, melybe az M7-es autópálya közvetlenül csatlakozik. Ennek köszönhetően rendkívül gyorsan és biztonságosan el lehet jutni Horvátország akármelyik részébe. A Fonyódi feljáró után legközelebb Split-nél jöttünk le az autópályáról, amelytől kb. 25km-re délre található Omis. (Pontos neve: Omiš)

Tipp: Ha május 1 és szeptember 30 között utazunk több, mint négy de kevesebb mint 10 napra, akkor olcsóbb a 10 napos magyar autópályadíjat befizetni, mint kétszer négynaposat vásárolni.

Horvátországban autópálya-kapuk vannak, így röviddel a határ átlépése után a Gorican-i kapunál megkaptuk a jegyünket, melyet Zágrábi körgyűrű előtt kellett leadnunk, így számították ki hogy mennyit kellett fizetnünk: 36 kunát (kb. 1500 Ft). Egy rövid utat tettünk meg a Zágrábi körgyűrűn majd elindultunk Dél felé, Split irányába. Az autópályáról a Dugopoljei lejárón jöttünk le (nem messze Split-től), itt 157 kunát (kb 6300 ft) fizettünk.

Tipp: Indulás előtt ellenőrizzük az autós navigációnkon a Horvátország térképének dátumát! Az elmúlt néhány év alatt sok autópálya szakaszt adtak át,melyeket csak a legfrissebb térképek tartalmaznak! Keressünk fel egy szaküzletet a Horvát térkép frissítéséhez!

Split-től egy gyönyörű, kb. 25 km-es tengerparti út vezet Omisig pálmákkal és fenyőkkel szegélyezve. Omis szűk belvárosi utcáiban nagyon nehéz parkolni, ezért kettő helyet ajánlanék a parkolási gondok leküzdésére: az egyik egy fizetős parkoló még a Cetina folyó hídja előtt, a másik egy ingyenes hely -ahol mi is megálltunk- a híd után balra, a kisebb alagút után van (GPS: N 43.44759 E 16.69468). Innen egy pár perces sétával már a belvárosban találhatjuk magunkat.

A parkolás után az Active Holidays utazási irodába mentünk, ahol a (mindig mosolygó) Zuzsi fogadott minket, majd elvezetett az apartmanunkig.

Tipp: Mi az Active Holidays utazási irodán keresztül foglaltuk le szállásunkat és jelentkeztünk az egyéb fakultatív programokra. Az ott dolgozó "magyar lányból lett Horvát asszony", Zsuzsi mindig készségesen segített esetleges kérdéseink megválaszolásában, ügyintézésben. Magyaroknak ez a legkényelmesebb választás: itt magyar nyelven tudnak jelentkezni -többek között- a hajókirándulásokra, melyen magyar nyelvű idegenvezető mutatja be a környéket.

 

Omis történelme:

Omis egy tengerparti város Horvátország Dalmáciai régiójában. Körülbelül 25km-re délre található Splittől, itt ömlik bele a Cetina folyó a tengerbe. A várost az illírek alapították, majd a Római Birodalom kezébe került, ekkor Oneum névre hallgatott. Ezekből az időkből rengeteg dombormű, érme, sírfelirat került elő, melyeket a Városi Múzeumban lehet megtekinteni. A 9-10. században a várost a kalózok szerezték meg, akik innen tartották ellenőrzésül alatt a Brac-i csatornát. A helybéliek többször is összefogtak, hogy elkergessék a kalózokat, azonban ez csak a Velencei Köztársaság összefogásával sikerült 1444-ben, ekkor élte Omis a fénykorát. Ma is láthatjuk a velencei építészet hatását a város házain. A Velencei Köztársaság összeomlásával francia, majd osztrák kézbe került, majd 1918-tól a Szerb - Horvát - Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia, végül a független horvát állam kezébe került. A várost ma kb 16.000 -en lakják.

Omis látnivalói:

Tipp: Minden vasárnap, az Active Holidays utazási iroda szervezésében ingyenes, magyar nyelvű városnézési lehetőség van, amelyet kár lenne kihagyni!

Starigrad erőd maradványai:
Omis középkori vára, a Starigrad (Fortica) vár 331 méter magas sziklán áll a tengerparton. A 15. században épült, elsősorban a törökök elleni védekezés miatt. Az erődhöz kijelölt gyalogút vezet fel Omisból és Borak-ból (Baucici-ból) indulva.

Mirabella erőd maradványai:
A Mirabella erőd (Peovica, Mirabela) a város védelmi rendszerében töltött be szerepet illetve a kalózok rejtekhelyéül szolgált. A 13. században épült, de azóta többször renoválták, módosítottak rajta. A Szent Mihály templom melletti vagy a régi óratorony melletti (Subic vagy Juria Subica) utcából közelíthető meg, a belépő 15 kuna.

Szent Mihály templom:
E templom fontos része Omis örökségének. 1604-ben épült egy kisebb templom kibővítéseként. A harangláb építése 1720-tól 1724-ig tartott. A templomon felfedezhetjük a gótika, reneszánsz és a barokk stílus jegyeit.

Szent Péter templom:
Egyike a ritka Román-kori épületeknek Horvátországban. A 10. században épült, és még ma is jó állapotban van. Először 1074-ben említik Slavac király uralkodása idején.

Szentlélek templom:
A fő utca végén található kis templom a Szentlélek templom. A 16. században, 1585-ben épült egy gótikus templom maradványaira.

Cetina folyó:
Dalmáciai régió legbővízűbb folyója. 105 km hosszú, 385 méter magasan ered és Omis-nál torkollik a tengerbe. Található rajta több vízierőmű és egy magas vízesés, a 48 méteres Gubavica-vízesés (Velika Gubavica). A folyón canyoning-, rafting- és csónakázási lehetőségek közül választhatnak a turisták.

Omis strandja:
Omis homokos strandjai igazából apró kavicsosak a Cetina folyó hordalékának köszönhetően, tehát ne az Olaszországban megszokott aprószemcséjű homokos strandra számítsunk! Az Omisi városi strand tökéletes választás a gyermekes családok részére a sekély vize (és a környező éttermek és vásárlási lehetőségek) miatt. GPS koordináta: N  43°26'28.26" E  16°41'22.83". Mi nagyrészt a Duce melletti strandon voltunk, az apartman közelsége miatt. (GPS: N  43°26'20.90" E 16°40'37.87") Ezt a partszakaszt is ajánlani tudom a sekély víz, fás-árnyékos részek és a finom szemcséjű aprókavics miatt. Mivel a partszakaszok közül nagyon kevés van lezárva, és gyakorlatilag az egész tengerparton lehet strandolni így nem kell kilométereket gyalogolni Omis belvárosába egy kis napfürdőzésért.

Igazán remélem hogy ezzel a bejegyzéssel sikerült felhívnom az aktív pihenésre vágyók figyelmét, és kedvet kaptak hozzá hogy ellátogassanak Omisba, hogy nagyszerű élményekkel gazdagodjanak.

Hamarosan elkészül cikksorozatom következő része, nézz vissza később!


A cikkem további részében bővebben írok majd a Starigrad erődhöz vezető útról, a canyoningról és a raftingról. Nézz vissza később!

-Czárt András-

Regisztrálj vagy jelentkezz be, hogy hozzászólhass a cikkhez
 
Hirdetés